Safety measures concerning the Coronavirus COVID-19. Read more about the measures.

x

Συνέντευξη με τον Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγο του EMS (Ναυτεμπορική)

Interviews
ESM
EFSF
interviews-slider-rolf-strauch-1920-889

Συνέντευξη με τον Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγο του EMS

Δημοσιεύθηκε στην Ναυτεμπορική

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2022

Δημοσιογράφοι : Ραλλού Αλεξοπούλου – Θάνος Τσίρος

Αρχική γλώσσα : Αγγλικά

Τη Δευτέρα το Eurogroup θα συζητήσει την πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση για την Ελλάδα. Ο ESM συμμετείχε στο πλαίσιο του Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης. Τα συμπεράσματα σας συμβαδίζουν με την αξιολόγηση της Κομισιόν; Πιστεύετε ότι το Eurogroup θα εγκρίνει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ;

Η Ελλάδα κατέγραψε μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία πέρυσι και έχει επίσης αντέξει το σοκ στις τιμές της ενέργειας φέτος, καλύτερα από άλλα ομόλογα κράτη της ευρωζώνης. Οι σταθερές οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια μαρτυρούν την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που προώθησαν οι ελληνικές αρχές τα προηγούμενα χρόνια.

Εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών των 19 κρατών της ευρωζώνης να εγκρίνουν την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Ελπίζω ότι θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Αυτό σηματοδοτεί μια καμπή στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας με το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εάν εγκριθούν, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταφορά εσόδων από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες (SNP/ANFA) και 5,2 δισ. ευρώ που είναι o μηδενισμός του επιτοκιακού περιθωρίου για ένα συγκεκριμένο δάνειο από το EFSF από εδώ και πέρα. Αυτό το επιτοκιακό περιθώριο τέθηκε σε εφαρμογή για να δώσει στην Ελλάδα ένα κίνητρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόκληση. Αυτή η ελάφρυνση του χρέους θα συνεχίσει να ωφελεί την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική οικονομία, με βάση τις προβλέψεις, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2022 και το 2023. Στην έκθεση της Κομισιόν απευθύνεται σύσταση προς την ελληνική πλευρά για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης. Ποια είναι η θέση του ESM; Τι πρέπει να προσέξει η ελληνική κυβέρνηση;

Τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης στην ενέργεια βοήθησαν τον ελληνικό λαό και τον προστάτευσαν από τις επιπτώσεις του σοκ των τιμών της ενέργειας. Η Ελλάδα διατήρησε την ισχυρή αναπτυξιακή της δυναμική και βρίσκεται σε τροχιά για μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους σε ένα μόνο έτος στην ιστορία της ευρωζώνης.

Όσον αφορά το μέλλον, τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει μια υγιή δημοσιονομική πορεία που θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι καθοριστικό για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τον Δεκέμβριο, αναμένουμε από την ΕΚΤ να αποφασίσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα εκτιμάται ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2023. Πόσο πιθανό είναι να δούμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά στην Ελλάδα;

Δεν βλέπουμε ακόμη ανησυχητικά σημάδια επιδείνωσης στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών. Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Το αυξημένο κόστος τόκων μπορεί να περιορίσει την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε κάποια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τώρα. Οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα τα τελευταία χρόνια βελτίωσαν τη διακυβέρνηση και την ανεξαρτησία των τραπεζών και ενίσχυσαν τη διαχείριση κινδύνων. Αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν μια νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων. Πιστεύετε ότι η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση; Θα μπορέσουν, κυρίως, οι υπερχρεωμένες χώρες να διασφαλίσουν την ανάπτυξη;

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στο να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. όταν αξιολογεί και υπολογίζει τα «σημεία αναφοράς» για το χρέος και το έλλειμμα με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Και είναι σημαντικό οι κανόνες να επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα του χρέους. Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους πρέπει να δεσμευτούν σε μια πορεία μείωσης του χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάπτυξη.

Η Επιτροπή έκανε μια καλή προσπάθεια να αυξήσει την ιδιοκτησία, η οποία θα μειώσει την ανάγκη για επιβολή και θα αυξήσει την εφαρμογή.

Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά τους επόμενους μήνες για να επιτευχθεί αυτό;

Για τους οίκους αξιολόγησης, σημασία έχουν η δημοσιονομική κατάσταση και η βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας. Όταν αξιολογείται η βιωσιμότητα του χρέους, η δημοσιονομική πορεία και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικές, διότι ενισχύουν την ανάπτυξη στο μέλλον. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δει θετικά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει μια συνετή πορεία για να πετύχει.

Contacts

Cédric Crelo
Head of Communications and Chief Spokesperson
+352 260 962 205

Anabela Reis
Deputy Head of Communications and Deputy Chief Spokesperson
+352 260 962 551

George Matlock
Senior Financial Spokesperson
+352 260 962 232

Juliana Dahl
Principal Speechwriter and Principal Spokesperson
+352 260 962 654