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PQD HR/01/ERS/AA/21 

Q&A 

No Questions from suppliers Answers from ESM 

1.  In Annex 1 ‘Terms of Reference’, it is mentioned that ESM staff 
represents 43 nationalities.  

 Question regarding Lot 2: Assessment Centre Services, section 
‘tasks and deliverables’ mentions that the assessment report 
should be in English. Is English also the sole language for 
conducting the Assessment Centres or does ESM also considers 
other languages, for example: French? 

 Question regarding Lot 3: Psychometric and Aptitude 
Assessments. There is no mentioning of languages. Is it sufficient 
for the tests to be available in English? Is it sufficient for the 
reports to be available in English? 

 

Question regarding Lot 2: English is the ESM working language and the 
sole language for conducting the Assessment Centres. 
 
Question regarding Lot 3: It is sufficient for the tests and reports to be 
available in English. But we could offer the possibility to candidates to 
take psychometric tests in their native language, if available. 
 

2.  In selection criteria_LOT2, LOT3, LOT4, LOT5, section ‘technical or 
professional ability’ a team of at least 4 experts/consultants is requested 
(with detailed CV’s). Does the proposed team already has to be 
exhaustive in this phase or can we add similar profiles for the fulfilment 
of the contract in the tendering phase? 
Should the 4 experts/consultants be added to a proposed Account 
manager and Project leader as indicated under ‘Key personnel’ or should 
the 4 detailed CV’s include the proposed Account manager and Project 
Leader? 
 

As indicated in art 3.7 of the PqD , each Candidate must achieve a rating 
of “Pass” for all the “Pass / Fail” criteria to be considered successful at 
Stage 1 (pre-qualified Candidates). Candidates must comply with the 
selection criteria in order to prove that they have the necessary technical 
and professional capacity to perform the contract, therefore evidence to 
be provided needs to be exhaustive in this phase. 
 
 
The experts/consultants should not include the account manager and 
project leader. 

3.  - Would it be possible to provide us with those different annexes as 
separate documents to make the signature process easier and digital? 
- Is our understanding correct that other than answering the specific 
questions + completing the various annexes from the PDQ, ESM doesn’t 
expect any financial offer nor any information on the solutions related 
to the respective lots (tools, solution break-down, …)? 

Please find attached the annexes. 
 
Please refer to section 3.5 of the PqD(Application Structure and Response 
Instructions). No financial information is to be provided at this stage and 
only the answers to the questions posed should be answered and the 
relevant evidence provided. 
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- In the Selection Criteria for Lot 2, 3, 4 and 5 ESM is referring to various 
minimal levels of capacity. Are these indicative of the anticipated volume 
of activity the ESM expect per annum? If not, can we have indication of 
volume anticipated per annum and per lot? 

The minimum level of capacity requested refers only to the candidate 
financial, technical and professional ability to perform the contract. 
Indication about the estimated volume of activity will be provided at a 
later stage ( RfP) in the financial commercial responses. Please note that 
the contracts awarded will be framework agreements with no 
commitment of spend. 

4.  Lot 2 – Assessment Centres Services 
- Will you expect Assessment Centres to be tailored to your own 
competency framework, if so are we going to receive a copy of it at some 
point? 
- In the section 3 of the Tasks & deliverables section, ESM indicate that 
all candidates are expected to receive a one-hour debrief of the results. 
Is this for all candidates who accepted the offer or also for all candidate 
unsuccessful / who didn't accepted the ESM offer?  
- The 2 consultants/assessors will have to be different in terms of gender 
and nationality. Where we have a global network of consultants to meet 
this criteria, this makes the entire process more challenging to staff (it is 
likely to imply international travel for every assessments which comes at 
a price and goes against the clause 4.7 related to environmental 
considerations). Would ESM consider revisiting this criteria in some 
shape or form (ie: as X% of the assessments taking place per annum / 
only for remote assessments ...)? 
- Will ESM group the candidates (related a single role opening) so the 
assessment centres can be optimised accordingly? 
- Will the selected candidate (supplier) to be able to handle several 
Assessments in parallel with view to optimize time of delivery and fees? 

We will need the assessment centre services to be tailored –or at least 
the ESM can choose the competencies to be assessed on the basis of your 
initial proposal for the assessment. We are currently reviewing the 
competency framework therefore we cannot provide it at this stage. 
 
The one hour debrief should be provided to all shortlisted candidates. 
 
We are able to adapt to the diversity of the assessors and turn the 
assessments to an online setting if needed. This will be decided with the 
ESM.  
 
If onsite, candidates can be grouped, typically 2 candidates could have a 
half day of assessment centre on the same date of their venue for 
interviews in ESM premises. 
 

5.  Lot 3 – Psychometric Assessments and Aptitude Assessments 
- Can we have access to your competency framework to assess the 
feasibility to map it to our own tools and solutions? 

We are currently reviewing the competency framework therefore we 
cannot provide it at this stage. 

6.  Lot 4 - Skill Assessment Tools 
- We perceive overlap between lot 3, 4 and 5 (This is a rather broad 
description and see some level of overlap – Lot 5 for 360 is also about 
Self Awareness). 

As mentioned in the terms of reference, the skill Assessment Tools will 
provide actionable information about the Skill Assessment Users, their 
job satisfaction and career evolution, motivation drivers, competencies 
they self-assess as strong or to be developed for their future roles, in line 
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As a result, can you please expand further on what you mean by Skill 
Assessment and in particular Skills of employee? What competencies in 
particular are you looking to assess?  

with their career aspirations and long-term development.  The 
underlying methodology for the skills assessment tools must be 
adequately supported by scientific research.   

A non exhaustive example of competencies to consider for these 
assessments are the following: 
Communication and interpersonal skills 
Teamwork and collaboration  
Risk awareness and management 
Resilience, flexibility and change 
Developing self and others 
Leveraging diversity and inclusion 
Critical and strategic thinking 
Problem solving 
Innovative thinking 

7.  Lot 5 - 360 Feedback Assessment 
- Can we have access to the ESM Leadership competency framework? 
- Are you looking to secure both the online solution (360 survey / Multi-
Rater-Appraisal) and the consulting services that goes along or just the 
latter? 

We are currently reviewing the competency framework therefore we 
cannot provide it at this stage. 
 
We expect to procure the consulting services, including the coaching 
required to debrief the results. 
 

8.  In relation to the requirements at 4.5 of the Terms & Conditions of the 
PQD (if we intend to involve any third parties in any element of the 
services or tender process). 
For some of our online solutions we are partnering with other service 
providers (fully integrated into our technology solutions) 
We would like to understand whether these would be considered a 
Group application in accordance with the Power of Attorney at pg 57 of 
the pre-qualification document? 

According to the art 3.4 of the PqD, the assessment of the applications 
will be done only during the evaluation phase and not during the 
clarification period. In this context, Candidates are invited to submit 
evidence which they consider relevant to define the “partnering with 
other service providers (fully integrated into our technology solutions)” 
and fulfil the PqD requirements. As a general guidance, the Power of 
Attorney is necessary in case you submit an application structured with a 
Group leader and Group members (such as a consortium). 
 

9.  Could you please confirm that in the PQD on page 34 the header should 
be “Annex 2 – 1.2-“ instead of “Annex 2 – 1.1” 

Correct.  
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10.  Is it sufficient to send all the documents to the procurement e-mail 
address? And there’s no need for a technical memoire? Just signed 
declarations as requested in the pre-qualification document? 
 

As indicated in art 3.6 of the PqD, applications shall be submitted no 
later than the Applications deadline above specified of the Procurement 
Process Steps and Timeline  and must be submitted only via e- mail to: 
 
Email: procurement@esm.europa.eu 
PQ Ref. No.: HR/01/ERS/AA/21 
Attention: Mr. Ampeglio Amore 
Please see answer # 3. 

11.  Reading the document: For each lot, digital copies shall be submitted in 
compliance with the following guidelines: 
 
May I presume that we submit a participation for each LOT but that we 
only submit all general documents once like: 
Annex 2: 1.1 – Declaration on the eligibility, exclusion criteria, 
economic, financial and 
operational capacity and the absence of conflict of interest” 
Annex 2: 1.2 – Non-Collusion Declaration” 
o “Annex 2: 3.1 – Cover Certification Form” 
 
Or do we need to submit all documents per Lot and also send per Lot a 
separate email? 
 

For annexes 2: 1.1, 2: 1.2 and 3.1, please select the lots you are applying 
for using the tick boxes provided. That way you only provide one signed 
form but confirm which lots you are applying for. 

12.  Can you confirm that as long as the response is a non-editable PDF, it 
can be in landscape or portrait format?  
 

Confirmed. 

13.  Please let me know ESM’s policy re non-EU entities applying for the 
tender.  
 

The ESM as an intergovernmental international financial institution 
governed by public international law; neither Directive 2014/24/EU of 
the European Parliament and of the Council 1, nor Regulation (EU, 
Euratom) No 2018/1046 of the European Parliament and of the Council 
(as amended)2 apply to the ESM. 
Candidates from any jurisdiction can apply. 

mailto:procurement@esm.europa.eu
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14.  Concerning the ESM tender, I would kindly ask if there are any specific 
application forms beside the Annexes in the PQD that candidates have 
to fill out.  

See answer 3. 

 

 

 


